Beografija
Beografija

Tamo gde cveta limun žut

Prvi nastavnički kolegijum Narodne škole "Njegoš" u Prokopu među njima u sredini slike Jovan Jovanović

Ovo nije priča o lepim južnim predelima i slavnoj istoriji već o jednom čoveku i njegovoj misiji. Nije poznato ko je i kada doneo limun u Srbiju, ali se zna ko ga je doneo u Činovničku koloniju, to prvo organizovano podignuto naselju u Beogradu. Kamen temeljac postavljen je svečano 1. septembra 1930. godine na prostoru između voždovačke škole i voždovačke crkve i ulica Vojvode Stepe i Avalskog druma, koji je za potrebe podizanja kuća za ondašnje činovnike od Opštine beogradske dobila Činovnička zadruga .

Učitelj Jovan Jovanović, čovek prepoznatljivog imena i prezimena stanovao je do smrti u ulici Koste Jovanovića 8. Lepim rukopisom kakve imaju prosvetni radnici ispisao je na listovima istrgnutim iz vežbanke “Spisak lica kojima sam izveo i kalemio limunove od 1945. godine do danas”. Od Belih voda do Pašinog brda, od ulica Prote Mateje, Čolak Antine, Mutapove i Zorine, do Požeške i Černiševskog, od Kosovske i Aleksandrove, Kozarčeve, Vinodolske, Jug Bogdanove, Limske, Esad Pašine, Vojvode Stepe, Koste Jovanovića, Jove Ilića, Milovana Marinkovića, Lepeničke , Bajronove do Bulevara JNA, čitava jedna botanička mapa na tri strane, sa 81 adresom, imenima i prezimenima stanovnika Beograda koji su želeli da u svojoj kući i ispred nje imaju deo dalekog Mediterana.

Samo onima koji vole biljke i onima koji gaje voće u kućnim uslovima poznat je onaj neuporedivi osećaj kada započne cvetanje i rađanje plodova. Širio je Jovan Jovanović Beogradom, “izvodeći i kalemeći”, ovu lepu biljku i činio srećnim mnoge beogradske porodice. Imao je on i prosvetnu misiju koju je obavljao podjednako dobro i njegovo je ime ostalo upamćeno među stotinama onih koje je učio i vaspitavao ali ovom prilikom setićemo se samo ove njegove botaničke.

Promenila je Činovnička kolonija tokom svoje istorije duge preko osam decenija i svoj lik i karakter, ali se osim retkih starih kuća iz onih vremena, još ponegde u maju na terasama može videti limun u cvatu koji je kalemio jedan učitelj i kalemar. Srećom ima dela koja ne umiru sa ljudima koji su ih činili.
/ više o istoriji Činovničke kolonije na http://www.politika.rs/rubrike/Kulturni-dodatak/t21214.lt.html/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>