Beografija
Beografija

Gruberove kifle

Prodavac šećerlema u Kalemegdanskom parku

Odmah pored Saborne crkve u ulici Kralja Petra od početka 20. veka smestila se najstarija osnovna škola u Srbiji „Osnovna muška i ženska škola“ kojoj je potom dodato, kod Saborne crkve. Tako se zvala sve dok nije dobila ime „Kralj Petar Prvi“, koje je potom, tokom pola veka izgubila, pa joj je ponovo, pre dvadeset godina, vraćeno. U njoj su đaci prvi put imali nastavu fizičkog vaspitanja a u njenom dvorištu je pre tačno devedeset godina postignut prvi koš u Beogradu jer je tu odigrana prva košarkaška utakmica.
Jedan stara Beograđanka, Neva Stojanović, zabeležila je sećanje na vreme kada je bila učenica u ovoj školi početkom prošlog veka. U neposrednoj blizini škole u Pop Lukinoj ulici, kod nekadašnje Varoš-kapije bila je čuvena Gruberova pekara. Vlasnik pekare bio je poreklom Nemac koji je u Beograd došao iz Zemuna koji je tada pripadao Austriji. Ukusno pecivo moglo se kupiti u pekari ali je najlepše bilo kada bi iz pekare pred školu dolazili momci opasani keceljama sa velikim plitkim pletenim korpama punim sitnog peciva. Zvali su ih „pek“ i jeda čekali da se negde oko četiri popodne oglase da bi izjurili i kupili kiflu ili fišek bombona. Sećala se još i da su neki učenici čekali da posle venčanja u Sabornoj crkvi na izlazu u crkvenoj porti ugrabe poneki novčić koji bi bacio kum kome je, kako se govorilo, „izgorela kesa“ A onda bi taj novčić potrošili na fišek bombona ili odjurili da kupe doldrmu, kako se tada nazivao sladoled, ili šampitu u nekoj od poslastičarnica na Terazijama ili u Vasinoj ulici „Kod Talijana“.
Gospođa Neva Stojanović nije više među živima, nema više ni tih starih poslastičarnica, ni Gruberove pekare, ali su tu škola i Saborna crkva, pa ako živite u Beogradu ili dolazite u posetu, prošetajte tuda i setite se naše priče.

/tekst je objavljen u nedelju 1.septembra u emisiji Prvog programa Radio Beograda „Poštovana deco“ u rubrici „Beografija“ koja će biti stalni deo emisije/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Možete koristiti ove HTML oznake i atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>